Tuesday, November 4, 2008

Aduka..Dalam Kenangan..


Suara Imam mendayu-dayu mengimamkan solat subuh di Masjid Sakan Sinan Abu Luhum. Mata terbuka perlahan-lahan. Sudah terlewat. Tak sempat untuk berjamaah di Masjid. Dalam terpinga-pinga, sedar tak sedar itu. Tangan pantas mencapai handset dibawah bantal.Sudah pukul berapa?. Ah!!, ada mesej…

Al Fatihah buat sahabat kita Aduka Bin Alias bekas pelajar Syria yg telah kembali ke Rahmatullah pd pagi ini.Harap Maklum..

Sender:
Furqan
+967713485024

Received:
02:01:59am
4-Nov-2008

Tersentak saya ketika seusai membaca mesej dari Furqan itu. Macam tak percaya. Aduka??..Tersilap kooott…Kan ayahnya yang sakit sudah begitu lama. Lumpuh. Ni mesti tersilap berita ni. Hati saya berkira-kira menyedapkan hati.(terlupa seketika mati tidak mengira tua atau muda,sihat atau sakit) Saya berpaling bertanya hakim yang sedang kalut bersiap ke masjid. "Kim!!, Aduka meninggal??." Emm..Ana pun dapat mesej gitu gok" Betul ke dok tu??..Kan Ayah die yang sakit lama??.Jawab Hakim. Dia pun sama seperti saya. Emm…mungkin ayahnya yang meninggal. Jari lantas pantas menekan butang-butang di handset. Meminta kepastian dari Jai di Syria dan Suhaimi di Kemaman…Saya bersiap untuk menunaikan solat subuh. Solat pun tak berapa khusyuk..Aduka???...Mesej tiada balasan….

Beberapa ketika, handset Hakim berbunyi, mesej dari Taqi di Pahang." Zi, memang betul Aduka yang meninggal. Eksiden pagi tadi masa on the way nok gi Kudq. Dia ngan Amir Salam dalam perjalanan nak gi Terengganui" Kata Hakim..

Saya berteleku seketika..Innalillahi Wa'inna Ilaihi Raajiuun..Aduka dah tak ada….Al Faatihah….
Mati….Tahun ini sahaja dua orang rakan sebaya saya telah kembali ke Rahmatullah. 15 Ogos baru-baru ni Hazwan Shamsudin. Sekarang Aduka pula. Masing-masing meniggalkan dunia dalam keadaan orang berhajatkan kepada mereka. Hazwan yang menanggung isteri dan dua orang anak. Aduka yang terpaksa menghentikan pengajian di Syria dan menjadi ayah setelah ayahnya lumpuh serta mempunyai adik-adik yang masih kecil. ~Allah~Hebatnya ujian..Walaupun mengenali Aduka kira-kira setahun setengah cuma. Tapi kami berjaya bergelar sahabat..Baru sahaja jumpa dengannya di Mydin sebelum datang ke Yaman. Hakim lagi haru, baru petang semalam sahaja chatting dengannya..Pagi ini..dapat mesej dah meninggal..

Kita??..bila giliran kita??. Belum cukup apa-apa lagi. Banyak sangat lagi yang perlu ditampung. Betapa banyak ketaksiran diri. Sedangkan mati yang telah ditakdirkan semakin lama semakin mencari diri. Mati yang tidak mengira tua atau muda, sihat atau sakit, kaya atau papa, berdarjat atau keparat. Semuanya bakal bertemu dengannya..suka atau tidak, sedia atau sebaliknya.

Allahumma, Ikhtimlana bihusnil Khaatimah..Wala Takhtim Alaina Bisuu'il Khatimah…Allahumma, Ighfirlahuma War Hamhuma Wa 'afihima Wa'fu 'anhuma…Wa'ala..jami'iel Muslimiina Wal Muslimaati Fi Masyaariqal Ardhi Wa Maghaaribaha…Amin..Ya Rabbal A'alamin…

0 comments:

 
Design by Wpthemedesigner. Converted To Blogger Template By Anshul .